Çene cerrahları olarak günlük pratikte en sık karşılaştığımız sorulardan birisidir bu. Neden gömülü kalır bu dişler neden çıkmazlar ? Madem ki çıkmıyorlar o zaman neden varlar ?
Dişlerin gömülü kalamları için sayılabilecek pekçok bilimsel neden ve teori olmakla birlikte asıl sorulması gereken soru belki de çıkmayan bu gömülü dişlerin hastaların başına ne işler açabileceği olmalıdır.
Dişler normal şartlarda ağız ortamına sürmeden önce etrafları bir zarf ile çevrilidir. Normal olarak ağız ortamına süren bu dişin etrafındaki torbacık yada zarf doğal yoldan yok olur. Ancak iş süremeyen dişlerde biraz farklıdır. Bu zarf aslında epitel dediğimiz hücre yapılarından oluşur. Eğer hücreden bahsediyorsak o zaman hücrelerin farklılaşması yada çevre dokuya basınç yaparak etrafındaki kemiği genişletip “kist” dediğimiz yapıların oluşmasında etken olması durumundan bahsetmemiz gerekir. İşte sorun tam da burada başlar. bu kist ya çene kemiğinde ciddi deformasyona yada yine hücresel bir değişim geçirerek çok da hoşa gitmeyecek (!!!) bazı patolojilerin görülmesine sebep olur.
Bu nedenledir ki; bizler gömülü kalmış dişlerin bu gibi sorunlara sebep olmadan alınmasından yana oluruz. Diğer taraftan yarı sürmüş dişlerde ise başka başka problemler bizi beklemektedir.
Nedir bunlar?
Diş yarı sürmüş pozisyondayken ağzı ortamına artık açılmıştır. Ağız ortamı 37 derece sıcaklıkta, gıda artıklarından zengin ve doğal mikroflaorasında bulunan bakterilerin varlığında dengededir. Dişetini aralayarak ağzı ortamına açılan ve tam süremeyen yarı gömülü bir dişte nekadar temizlediğinizi sanırsanız sanın gıda birikimi ve bahsedilen koşulların mikroorganizmalar lehine değişmesi ile iltihabi reaksiyonlar gelişebilmektedir. Bu durumda ise ağrılar, yüzde şişme, ağız fonksiyonlarında kısıtlanma izlenir. Ve daha da önemlisi bu durum ne tesadüftür ki ya bir sınav öncesi, ya bir seyahat öncesi, ya bir düğün arifesi gibi olmadık zamanlarda ortaya çıkarak can sıkıcı olur.
Tüm bu anlatılanlara bakılacak olur ise sanırım düzenli bir Dişhekimi muayenesinin değeri ortaya çıkmaktadır. Ve eğer dişhekiminiz böyle bir durumu tespit ederse mutlaka sizi bir çene cerrahına yönlendirecektir.
Çünkü cerrahi çekim bir çene cerrahının tecrübe ve eğitimini gerektirir. Bir başka yazımda neden tecrübeye ve cerrahi nosyona gerek olduğunu ayrıca sizlerle paylaşacağım. Çünkü burada basitleştirerek anlatmaya çalıştığım nedenler ile çektirmeye karar verdiğiniz 20 yaş dişinizin çekimi aslında içinde bazı riskleri de barındırır. İşte bu yüzden bir uzman eliyle yapılması şarttır.
Sevgi ve Sağlıkla kalınız …